Sänk SD i extravalet!

Valresultatet från september 2014 gav Sverigedemokraterna 13 % och vi fick ett mycket besvärligt parlamentariskt läge. Det har nu visat sig så besvärligt att det var ohållbart, Löfvén utlyser extraval.

87 % av väljarna och politikerna diskuterar nu hur man ska manövrera för att inte SD ska växa sig ännu starkare i valet i mars. Själva ser de fram emot valet och är ganska säkra på att de får ett ännu bättre resultat då. Jag tror att de har rätt i den gissningen och att det beror på att övriga partier planerar att lämna politisk walk over i detta valet också. För politisk walk over är skälet till att SD har 13 istället för 5 %.

Peter Hedström och Tim Müller vid Institutet för Analytisk Sociologi, Linköpings Universitet, har i en studie undersökt attityder hos SD’s väljare och kommit fram till att ungefär varannan sympatisör är negativt inställda till att ha en granne eller en vårdgivare som är muslim. Det fokuserar alla på som en stor sensation och i sann kategoriseringsanda haglar okvädningsord och stereotypa uppfattningar om Sverigedemokrater. Stefan Löfvén, Magdalena Andersson, Susanne Osten och ledarskribenter på Aftonbladet tävlar om vem som kan använda de grövsta epiteten på SD. Precis som innan valet i september.

Men om man frågar icke rasister som faktiskt röstade på SD varför de gjorde det så lär man sig något värdefullt. De säger att invandrarna är helt OK, men invandringen är helt åt pipan dålig och att vi därför behöver begränsa den. ”Vi klarar inte att ta emot 100 000 nya om året”, är deras argument. Nu delar jag inte den rädslan, men att vi är på tok för dåliga på att ta emot och integrera invandrare i Sverige, -ja den uppfattningen delar jag.

Så vad skulle hända om övriga partier bestämde sig för att lyssna på de 50 – 60 procenten ickerasister som röstar på SD, och alla andra som vill ha en bättre invandringspolitik? Inte förhandla med SD, men faktiskt erbjuda SD’s väljare något annat än mantrat ”stoppa invandrarna”? Tänk om vi fick höra de andra partiledarna säga: ”Så här vill vi modernisera utlänningslagen”, ”De här reformerna vill vi göra med Migrationsverket”, eller ”Här är våra 10 förslag på hur invandrare fortare ska komma i jobb”.

Det är som om det vore livsfarligt att kritisera och vilja förbättra mottagandet i Sverige. Varför? Är det rasistiskt att vilja sätta ett arbetstillstånd i handen på en flykting dag 1? Är det känsligt att hävda att barn som växer upp med bara invandrare i kvarteret lär sig svenska för dåligt för att lyckas i skolan?  Är man nazist om man tycker det är fel att vi utvisar 20-åringar med jobb och bostad bara för att någon handläggare bedömer det som säkert att återvända till Iran?

Nej, det duger inte att försöka demonisera SD. De blir martyrer och det får motsatt effekt. Ni måste byta strategi och börja bekämpa SD genom att erbjuda deras väljare ett bättre alternativ. Då får vi ett SD som består av 100 % rasister, men som bara attraherar max 5 % av väljarna. Det är trist men  hanterbart. Fortsätter ni utmåla dem som hin håle, kommer de i mars att vara 20 % och fullständigt diktera villkoren för er andra. Både trist och ohanterligt.