Individuella skor och kläder, en affärsplan för dig!

Jag har ännu en gång köpt skor som kändes okej i butiken, men som klämmer rejält när jag går någon kilometer (använda skor får inte bytas). Det är så tröstlöst! Mina fötter behöver storlek 42 i bredd och 39 i längd. Ett sätt att försöka hantera det är att doppa skorna i ljummet vatten och sedan gå i dem några kilometer för att töja lädret när det är blött och mjukt. Det funkar ibland och gör alltid ont. Eller köpa 42:or och stå ut med alla skavsår och blåsor. Faktum är att jag har inte har upplevt ett par nya klämfria skor sedan 1984 när jag köpte ett par ovanligt breda Adidas TrimTrab, och då ska ni veta att jag har köpt väldigt många kängor och skor genom åren. Nu har jag artros i tålederna, så jag blir bara knöligare på fötterna och får svårare och svårare att hitta skor ju mer sjukdomen framskrider. Så jag skulle vilja se en butikskedja som säljer individanpassade skor. Skor som inte ser ut som landstingets standard ortopeddesign m/1973 och som kostar under 3000 spänn paret. Det finns nog inte, så här kommer tidernas affärsplan till den som känner sig hugad:

En butikskedja med små centralt belägna servicemottagningar som kör kundernas fötter (och kanske hela kroppar) i laserscanners. En dator skapar en exakt digital 3D-modell över kundens alla mått och knölar. Den modellen kopplas till kundens unika kundnummer.

På webben har butiken tusentals olika skodesigner. Allt från vandringskängor till italienska promenadskor. Alla ska kunna hitta just sin design där. Kunden loggar in med sitt unika nummer, väljer en design och lägger en order på webben. Nu kopplas ordern ihop med kundens 3D-modell och skickas via nätet till skofabriken varsomhelst i världen. I fabriken kan man antingen printa ut en fysisk 3D-modell som en skicklig skomakare har för att tillverka skon på. Eller så matar man bara en datorstyrd robot med 3D-modellen och designen, så skär den ut rätt läderbitar, läst och alla delar som skon består av. Delarna sätts samman precis som i dagens fabriker. Sen skickas skorna direkt till kundens hemadress.

Kunden får en exakt tillpassad sko, butikskedjan får en hållhake på kunden (3D-modellen) och kundens pengar, samt den arbetslösa skomakaren i Bangladesh får jobb. Inga lagerkostnader, inget svinn som kostar grymt stora marginaler i skobranschen. Dessutom behöver man inte offra flera helgdagar på att leta efter en sko som är ”acceptabel” som bäst.

Sen går det att utvidga till mer än skor såklart. En perfekt 3D-modell av min kropp går ju att använda till att tillverka byxor som inte behöver läggas upp eller skjortor som passar över axlarna utan att man behöver vika upp manschetterna. Med ens skulle hela konfektyrbranschen förändras i grunden. Tekniken som behövs finns redan. Det är bara tillämpningen kvar.

Eller har jag tänkt fel nånstans?